Невдалий запуск ракети обернувся втратою двох супутників

Ракета, яка зазнала трощі, належала європейській компанії Arianespace

Пізно ввечері в понеділок європейська ракета з двома супутниками вийшла з ладу під час польоту, що призвело до втрати вантажу на борту. Це була друга серйозна відмова ракети даного типу за останні два роки.

Ракета Vega, яка зазнала невдачі - одна з основних ракет, розроблених європейським постачальником космічних літальних апаратів Arianespace. Апарат злетів в понеділок увечері з головного космодрому Європи у Французькій Гвіані. На борту ракети перебував іспанський супутник для зйомки Землі під назвою SEOSat-Ingenio, який повинен був експлуатуватися Європейським космічним агентством, і французький супутник для отримання зображень під назвою TARANIS.

Приблизно через вісім хвилин польоту загорівся двигун розгінного блоку Vega. Відразу після цього ракета почала відхилятися від курсу, і її висота стала падати. Помітивши відхилення, Arianespace спробувала встановити зв'язок з ракетою, але в кінцевому підсумку не змогла цього зробити, що вказувало на те, що Vega зійшла з орбіти. В результаті обидва супутника на борту ракети були знищені. Вивчивши всі дані, компанія прийшла до висновку, що виникла проблема з системою, що активує двигун верхнього ступеня.

Це другий великий збій ракети Vega за останні два роки. У липні 2019 ракета Vega втратила супутник для збройних сил Об'єднаних Арабських Еміратів через структурну відмову, машина розвалилася в польоті. Arianespace повернула ракету Vega в політ тільки в вересні цього року, запустивши на орбіту 53 невеликих супутники.

Як повідомляло видання "Коментарі", ураган завадив запуску розвідувального супутника США.