NASA придумало оригінальний спосіб спостереження за зірками

Телескоп ASTHROS злетить у космос за допомогою повітряної кулі

Компанія NASA планує відправити 8,4-футовий телескоп у верхню стратосферу на повітряній кулі розміром з "футбольний стадіон". ASTHROS (астрофізичний стратосферний телескоп для спостережень з високою спектральною роздільною здатністю) буде вивчати гази навколо новостворених гігантських зірок, спостерігаючи за випромінюванням, яке від них виходить. Мета полягає в тому, щоб отримати більш чітке уявлення про те, як зіркоутворення і вибухи впливають на оточуючі їх матеріали. Про це повідомляє Yahoo! finance.

Дальні інфрачервоні хвилі зазвичай блокуються нашою атмосферою, тому ASTHROS необхідно буде досягти висоти в 40 кілометрів. За повідомленням NASA, для підняття цього телескопа потрібна повітряна куля з роздувом гелієм шириною близько 122 метрів.

Сам телескоп складається з антени в два з половиною метри, дзеркал, об'єктивів і детекторів, призначених для захоплення далекого інфрачервоного світла. Оскільки телескопи дальнього інфрачервоного діапазону повинні зберігатися в холодному стані, на них також буде встановлено кріоохолоджувач, який утримує детектори близько до -451,3 градусів за Фаренгейтом.

Телескоп буде спостерігати за чотирма цілями, в тому числі зіркоподібною туманністю Кіля в Чумацькому Шляху. Він буде вимірювати рух, швидкість і щільність газів, що оточують новостворені зірки, і перевіряти наявність певних типів іонів азоту.

Як повідомляло видання "Коментарі", NASA засняло Сонце з рекордно близької відстані.