На Марсі висадяться спеціальні групи собак-роботів (ФОТО)

Mars Dogs зможуть більш ефективно долати нерівності марсіанського рельєфу

Вчені NASA спільно з Лабораторією реактивного руху Каліфорнійського технологічного інституту працюють над розробкою "марсіанських собак" - собак-роботів, встановлених для автономної навігації по пересіченій місцевості і підземним печерам Червоної планети, про що вперше повідомила Live Science. 14 грудня команда дослідників представила свій план на щорічному Американському геофізичному союзі (AGU).

Mars Dogs будуть діяти приблизно так само, як марсоходи Spirit, Opportunity, Curiosity і Perseverance, але вони зможуть робити набагато більше. Ці нові чотириногі роботи будуть більш маневреними і будуть оснащені датчиками, що інформують їх про перешкоди на шляху, зможуть вибирати певні маршрути і створювати віртуальні карти підземних тунелів і печер, сказали вчені.


Mars Dogs зможуть піднятися, якщо вони впадуть на складній місцевості Марса. Цього не можуть зробити сучасні всюдиходи. Роботи-собаки будуть оснащені мережевими датчиками і спеціальним програмним забезпеченням для безпечного пересування по Червоній планеті. Схоже, "собаки" залишаться кращими друзями людини на іншій планеті.

В даний час команда тестує "марсіанську собаку", щоб подолати ряд різних смуг перешкод на Землі. Вона вчиться проходити через тунелі, підніматися по сходах і пандусах, а також в місцях, які нагадують поверхню і підземелля Марса. Відправлення таких роботів-собак на Марс може зробити революцію в дослідженнях планети. Поки немає точної дати, коли Mars Dogs буде запущений.

Як повідомляло видання "Коментарі", роботи Panasonic почнуть розвозити товари.