Марсохід Curiosity знайшов сліди мегаповеней на Марсі

Вчені використовували знімки марсохода Curiosity для виявлення слідів повеней на Марсі

Попередні зображення великих каналів на Марсі і гігантських хвилеподібних деталей на його поверхні, званих "мегаполіси", вказують на те, що в минулому планета страждала від катастрофічних повеней. Тепер команда вчених використовувала дані, зібрані марсоходом Curiosity, щоб довести, що мегаповені пронеслися по кратеру Гейла близько 4 мільярдів років тому.

"Ми вперше визначили мега-паводки, використовуючи докладні седіментологічні дані, отримані марсоходом Curiosity. Відкладення, залишені після мега-паводків, які раніше не були ідентифіковані за допомогою даних орбітального апарату", - сказав Альберто Г. Фейрен, співавтор статті, опублікованій Nature.

Команда, що складається з учених з Університету Джексона, Корнелла, Лабораторії реактивного руху і Гавайського університету, використовувала зображення, отримані за допомогою камер Mars Hand Lens Image і Mastcam на борту марсохода Curiosity, для спостереження за камінням і мінералами в кратері Гейла. Вчені виявили відкладення, які, як вони визначили, були відкладені в результаті гігантських раптових повеней.

Вчені вважають, що повені були викликані потужним ударом метеорита, який утворив досить тепла, щоб розтопити величезну кількість льоду на планеті. В результаті стався викид вуглекислого газу і метану, які в поєднанні з водяною парою на короткий час сформували теплий і вологий клімат. Це призвело до злив по всій планеті, і появи величезної кількості води, яка стікала з гір.

Як повідомляло видання "Коментарі", якості, якими повинні володіти космонавти місії на Марс.