Китай завершив створення власної супутникової системи

Китай може більше не покладатися на американську систему глобального позиціонування

Китай успішно вивів на орбіту останній супутник в своїй навігаційній системі BeiDou-3. Таким чином китайська держава зміцнила свої позиції як одного з провідних учасників космічних перегонів. Запуск, який пройшов сьогодні, дозволить Китаю більше не покладатися на систему глобального позиціонування (GPS), яка належить уряду США.

Китайська мережа вартістю 10 мільярдів доларів США складається з 35 супутників і забезпечує глобальне навігаційне покриття. Її розробка та створення пов'язані зі зростанням напруженості у відносинах між Пекіном і Вашингтоном у зв'язку з коронавірусом, торгівлею і Гонконгом.

Запуск супутника був запланований на минулий тиждень, але був відкладений після виявлення технічних проблеми з ракетою в передстартових випробуваннях. Третя версія навігаційної супутникової системи Beidou (BDS) пропонує альтернативу російській системі ГЛОНАСС, європейській системі Galileo, а також американській системі GPS. Плани на майбутнє передбачають підтримку більш доступної і інтегрованої системи, яка повинна бути запущена до 2035 року, з ядром BDS.

Перша версія BeiDou, що означає "Велика Ведмедиця", була виведена з експлуатації в 2012 році. За останні 20 років космічна програма Китаю швидко розвивалася, оскільки Пекін надав значні кошти на розробку власних високотехнологічних систем в країні.

Як повідомляло видання "Коментарі", SpaceX вибрала перших туристів, яких відправлять у космос.