Десятки тисяч смартфонів продаються із вбудованим шкідливим ПЗ

Шкідливий код виявили на тисячах телефонів, які були продані в Ефіопії, Камеруні, Єгипті та Південній Африці

Шкідливе ПО, яке підписувала користувачів на послуги передплати без їх дозволу, було виявлене на тисячах мобільних телефонів, проданих в Африці. Про це повідомляє BBC.

Фірма по боротьбі з шахрайством Upstream виявила шкідливий код на 53000 телефонах Tecno, проданих в Ефіопії, Камеруні, Єгипті, Гані та Південній Африці. Виробник Transsion повідомив виданню Buzzfeed, що код був встановлений в ланцюжку постачань без його відома.

"Той факт, що шкідливе ПО надходить попередньо встановленим на мобільні телефони, які мільйонами купують зазвичай малозабезпечені сім'ї, говорить вам все, що потрібно знати про те, з чим нині стикається галузь", - сказав Джеффрі Клівз, глава відділу Secure-D platform.

ПО Triada, виявлене фірмою на смартфонах Android, встановлює шкідливий код, відомий як xHelper, який потім знаходить служби передплати та відправляє шахрайські запити від імені користувачів, роблячи це непомітно і без їх відома. В цілому Upstream виявив те, що він назвав "підозрілою активністю", на більш ніж 200 000 смартфонах Tecno. У відповідь Tecno Mobile заявила, що це було "старою проблемою мобільної безпеки в усьому світі", яку вирішили в березні 2018 року.

За даними дослідницької компанії IDC, Transsion Holdings є одним з провідних виробників телефонів в Китаї, а в Африці - найбільш продаваним виробником мобільних телефонів.

Як повідомляло видання "Коментарі", в США смартфони навчилися визначати ступінь сп'яніння.