Світові поставки смартфонів рекордно знизяться через пандемію коронавірусу

Поставки смартфонів зможуть відновитися не раніше першого кварталу 2021 року, відзначають дослідники

Світові поставки смартфонів впадуть майже на 12% – до 1,2 млрд одиниць – у 2020 році. Про це повідомила в середу компанія по дослідженню ринку IDC, аргументуючи результат зниженням споживчих настроїв економічних наслідків пандемії коронавірусу.

Пандемія COVID-19 не тільки порушила ланцюжок поставок великих виробників смартфонів, таких як Apple Inc. і Samsung Electronics Co Ltd, але і помітно вплинула на скорочення витрат.

"Загальнонаціональні блокування і зростання безробіття призвели до зниження споживчих настроїв і переорієнтації витрат на основні товари, що безпосередньо впливає на попит на смартфони у короткостроковій перспективі", – розповів старший аналітик з досліджень IDC Сангеетика Срівастава.

Apple, яка була змушена закрити роздрібні магазини у США та Європі після спалаху коронавірусу, ввела знижки на iPhone 11 в Китаї і випустила нову недорогу модель SE, щоб пережити падіння світового попиту на смартфони з мінімальними втратами.

Дослідницька фірма TrendForce заявила у квітні, що очікує спаду світового виробництва смартфонів на рекордні 16,5% у червні, порівняно з цим же періодом роком раніше. Раніше дослідники відзначали в березні падіння виробництва смартфонів на 10%, коли спалах коронавірусу поширився і досяг піку в Китаї, перш ніж охопити Європу і Сполучені Штати. Тим не менше, поставки із заводів Китаю постачальникам виросли на 17% в квітні порівняно з роком раніше, що свідчить про раннє відновлення внутрішнього попиту на найбільшому в світі ринку смартфонів.

У Китаї, де економіка почала відновлюватися і заводи відновили свою діяльність, IDC очікує однозначного зниження в цьому році. Дослідна фірма також очікує, що майбутнє розгортання мереж 5G допоможе відновленню поставок смартфонів в наступному році, додавши, що він не чекає повернення росту до першого кварталу 2021 року.

Раніше "Коментарі" писали, що смартфони зі змінними батареями сьогодні рідкісні, особливо в середній і преміальній категоріях. Компанія Samsung, однак, розглядає ідею повернути концепцію змінних батарей на смартфонах у бюджетну категорію.