У США хочуть розділити компанію Google: яка причина

У США вважають, що компанія Google нечесними засобами стала монополістом на ринку пошукових систем.

Уряд США посилює тиск на компанію Google, яку вважає монополістом через її домінування на ринках пошукових систем та браузерів. Міністерство юстиції розглядає можливість звернення до суду з вимогою примусового поділу компанії через порушення антимонопольного законодавства.

Антимонопольні органи заявили, що понад десять років Google контролював ключові канали розповсюдження інформації, що залишало конкурентам мало шансів змагатися за користувачів. Основна увага справи зосереджена на багатомільярдних угодах, які забезпечували Google статус пошукової системи за замовчуванням у таких браузерах, як Safari на Apple iPhone та Firefox.

Суддя Аміт Мехта вже підтвердив монополію Google на ринку пошукових систем та вказав, що компанія використовувала нечесні засоби захисту від конкурентів. Водночас у своїй 280-сторінковій постанові суддя неодноразово підкреслював перевагу Google над іншими пошуковими системами.

Як наслідок, антимонопольні органи розглядають "структурні заходи" – тобто примусове відділення частин компанії. Зокрема йдеться про продаж від Google браузера Chrome, операційної системи Android або Google Play. Окрім розгляду питання поділу бізнесу, уряд США пропонує зобов'язати компанію надати доступ до даних для конкурентів у сфері пошукових систем та штучного інтелекту.

Компанія Google заявила про плани оскаржити рішення, однак процес апеляції може тривати кілька років.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Трамп погрожує судом Google. Лідеру республіканців не подобається, яка інформація про нього відображається в інтернеті.

Також "Коментарі" писали, що Google видаляє облікові записи користувачів. Як цьому запобігти.