Пероганич пропонує заробляти на Вікімедія Україна: ініціатива може обернутися міжнародним скандалом

Ініціативи екс-керівника «Вікімедія Україна» ставлять під загрозу репутацію глобального сайту «Вікіпедія»

Колишній керівник ГО "Вікімедія Україна" Юрій Пероганич придумав спосіб заробити на громадській організації. Він пропонує схему, відповідно до якої статті про компанію автори будуть писати умовно "безкоштовно", а компанії будуть робити благодійні внески за роботу "волонтерів". Щоправда, ця ініціатива несе в собі безліч ризиків. Така схема незаконна і може стати причиною розвалу організації через втрату гранту в 100 тис. доларів на рік, які зараз отримує ВМУА.

Організація "Вікімедіа Україна" зараз існує завдяки щорічному американського гранту в 100 тис. доларів. Гроші виділяє Фонд "Вікімедіа", який глобально займається Вікіпедією. Згідно з правилами роботи організації, комерціалізація, реклама і платний піар громадської організації можуть стати підставою для позбавлення гранту. Крім того, що організація може втратити фінансування у майбутньому, офіційному представнику Wikimedia Foundation в Україні доведеться також повернути вже витрачені кошти.

Якщо ж справа дійде до суду, міжнародний скандал загрожує великими репутаційними втратами для самої "Вікіпедії", як глобального проекту.

Джерело в Wikimedia Foundation повідомляють, що ініціатива Пероганича з'явилася з приходом на ринок платних правок компанії "Вікібізнес", яка після залучення інвестицій в 2019 році намагається захопити ринок піару в "Вікіпедії", усуваючи дрібних гравців-фрілансерів. У результаті всі ці події призвели до того, що в останні кілька років доходи українських авторів "Вікіпедії" помітно впали.

Раніше "Коментарі" писали, що відома французька компанія Études вирішила порадувати своїх покупців новинкою і представила капсульну колекцію одягу в співпраці з Вікіпедією.