Мільйонний штраф для Google: чи правильне рішення прийняла Україна

Експерти пояснюють, що компанія регулярно отримує штрафні санкції від різних країн

1 мільйон гривень — саме такий штраф отримала компанія Google від українського Антимонопольного комітету. Причиною стало неподання необхідної інформації, запитуваної державним уповноваженим АМКУ, в певні встановлені терміни. "Коментарі", зацікавившись майже прецедентним випадком, попросили експертів проаналізувати це рішення.

Україна висунула компанії скромні звинувачення

Аналітик в Alpari (Альпарі) Максим Пархоменко пояснює, що Google, як і багато технологічні компанії, є монополістом в своїй сфері. Саме тому організація в багатьох країнах часто отримує штрафи від регуляторів.

"Так, у 2019 році Франція оштрафувала компанію на 150 млн. Схожі процеси ведуться проти Google і в інших країнах ЄС. Причина в тому, що компанія на багатьох ринку займає домінуюче становище, що і викликає підвищений регуляторний нагляд", — говорить експерт.

Максим Пархоменко наголошує на тому, що Google в пошуку, операційній системі та рекламі, по суті, є монополістом.

"І якщо порівняти процеси в інших країнах, то звинувачення проти компанії в Україні вкрай скромні, — вважає аналітик. — Так, антимонопольні комітети в ЄС звинувачують Google в обмеженні конкуренції для інших пошукових систем, використовуючи монопольне становище в операційних системах. А суми штрафів перевищують сотні мільйонів євро. Тому штраф в Україні для цієї компанії є скоріше невеликим зауваженням, ніж особливою проблемою. Виникає відчуття, що наші органи вибрали максимально лояльний і м'який підхід. Адже за фактом (при бажанні) Google можна звинуватити і в більш серйозних порушеннях".

"АМКУ зараз намагається" доїти "Google"

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає ситуацію з мільйонним штрафом для Google досить специфічною.

"Річ у тому, що Україна до кінця не визначила свою модель поведінки з міжнародними інтернет-гігантами — Google, YouTube, Facebook. У світі є країни, які пішли по шляху обмежень — Китай, Північна Корея, РФ. Вони роблять все, щоб знизити вплив даних платформ всередині своїх держав, — підкреслює Плотніков. — В Україні ми поки маємо перше читання закону про т.зв. "Податок на Google". Тепер ось цей штраф. При цьому, з моєї точки зору, якщо країна сповідує модель відкритої економіки, якщо прагне інтегруватися у світовий інформаційний простір, обмежень не повинно бути в області інтернет-ресурсів. Ми ж, схоже, не можемо визначитися: йдемо шляхом замкнутості від світу, розвитку внутрішніх ресурсів чи інтегруємося у світовий простір".

Експерт оцінює рішення АМКУ як утиск компанії Google, підкреслюючи, що є прихильником того, щоб в інформаційній сфері була відкритість.

"Можна сказати, що АМКУ зараз намагається "доїти" Google. Не виключено, що, здуру виконуючи чиїсь вказівки по наповненню бюджету всіма можливими способами, — зазначає Олексій Плотніков. — Тим часом Google — це не наш бізнес, який проковтне все нападки з боку влади. Світова корпорація може і зреагувати, причому досить жорстко".

Дискусію може викликати розмір штрафу

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль, вважає, що в самому факті накладення штрафу на Google немає нічого несподіваного.

"Компанія регулярно є відповідачем судових розглядів. Однак якщо, наприклад, в ЄС і США предметом таких справ є комерційна діяльність компанії, то, наприклад, у РФ — доступ до інформації та її поширення. А в Китаї заборонений не тільки Google, але і всі пов'язані з компанією платформи", — нагадує Володимир Коваль.

Він вважає, що АМКУ наклав штраф на компанію в межах своєї компетенції.

"Дискусійним може бути розмір штрафу. Але це вже питання до юристів, — зазначає Володимир Коваль. — Очевидно, що накладення санкцій на компанію не вплине на її подальшу роботу в Україні".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що для блогерів на платформі YouTube збираються ввести спеціальний "гугл-податок". У нашому матеріалі можна дізнатися, кому і в якому розмірі його доведеться платити.

Також на порталі знайдеться інформація про те, яка програма від Google здатне скласти конкуренцію відомої соцмережі Tik-Tok.