Головна Новини HI-tech космос Компанія GHGSat запустила супутник для боротьби з глобальним потеплінням
commentss НОВИНИ Всі новини

Компанія GHGSat запустила супутник для боротьби з глобальним потеплінням

Супутник Iris здатний відображати шлейфи CH4 в атмосфері з роздільною здатністю всього 25 метрів

21 вересня 2020, 12:42
Поділіться публікацією:

У небі з'явився новий потужний супутник для моніторингу викидів метану (CH4), одного з ключових газів, що впливають на зміну клімату, викликаного діяльністю людини. Космічний апарат, відомий як Iris, може відображати шлейфи CH4 в атмосфері з роздільною здатністю всього 25 метрів. Це дозволяє ідентифікувати окремі джерела, такі як конкретні нафтогазові об'єкти. Про це повідомляло видання BBC.

Компанія GHGSat запустила супутник для боротьби з глобальним потеплінням

Iris був запущений канадською компанією GHGSat в Монреалі 2 вересня. Це першопроходець в сузір'ї з 10-ти космічних апаратів, які будуть запущені до кінця 2022 року. Спостереження проводилися над Туркменістаном, в регіоні, де раніше були відзначені великі шлейфи від нафтогазової інфраструктури. Виявлення, накладене на стандартний аерофотознімок, показує концентрацію метану в повітрі, що перевищує нормальні фонові рівні.

Компанія GHGSat запустила супутник для боротьби з глобальним потеплінням - фото 2

Потенціал глобального потепління метану в 30 раз більший, ніж у діоксиду вуглецю, тому вкрай важливо обмежувати або скорочувати будь-які непотрібні викиди. Джерела, створені людиною, численні та різноманітні, в тому числі не тільки нафтогазові об'єкти, але й сільське господарство, звалища, вугільні шахти і греблі гідроелектростанцій.

GHGSat вже працює з операторами, регулювальними органами та іншими зацікавленими сторонами, щоб охарактеризувати ці викиди за допомогою прототипу супутника під назвою Claire, який він запустив у 2016 році. Присутність на орбіті Iris надає компанії додатковий потік даних, який вона тепер має намір інтерпретувати в новому британському аналітичному центрі, що буде відкритий в Единбурзі та Лондоні в найближчі тижні. Наступний супутник GHG — Hugo, повинен пройти тестування і, як очікується, буде запущений в кінці цього року.

Як повідомляло видання "Коментарі", китайці розповіли про нові супутники для Інтернету речей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини